Élmény mindig!

+36302049288
1111 Budapest Bartók Béla út 42.
ugyfelszolgalat@balatonair.eu

Norvég fjordok

A kékség páholya

Az érintetlen szépségű Norvégia kétségkívül a világ egyik legszebb országa, fjordjainak drámai látványára pedig nincsenek szavak. A Gerianger-fjord ezerméteres hegyei között végighajózni, vagy a kétszáz méterről a mélybe zuhogó vízesésekben gyönyörködni életre szóló élmény. A hajóút a lenyűgöző norvég fjordok mellett színes városkák és idilli tájak mentén halad az MSC Splendida hajójának fényűző kényelmében. Az út végén a Balti-tenger izgalmas kikötővárosa, Kiel, és az ikonikus Hamburg különleges hangulatából is ízelítőt kapnak az utazók.

9 nap
12+ Korhatár
1

1. nap: Budapest - Hamburg

Elutazás a kora reggeli órákban Budapestről menetrend szerinti repülőjáratokkal, átszállással Hamburgba. Németország második legnagyobb városának tengerhez fűződő történelmi viszonya meghatározó jelentőséggel bír már 1321 óta, amikor belépett a középkori kereskedő városokat tömörítő Hanza Szövetségbe. Múltját és jelenét is a tenger határozza meg, a dinamikusan fejlődő sokszínű város az ország legnagyobb kikötőjével rendelkezik. Kb. háromórás autóbuszos panoráma városnézés a város legfontosabb épületei és városrészei mentén: az Elba-parti Speicherstadt (Raktárváros) a világ legnagyobb vámraktár komplexuma. A XIX. század végén, gótikus stílusban épített házak ma irodáknak, galériáknak és lakásoknak adnak helyet, 1991 óta műemléki védelem alatt állnak. A HafenCity városrészt - mely a Raktárváros világháború során lebombázott részén épül - modern és futurisztikus építészet jellemzi, egyik híres épülete az „Elbphilharmonie“, az Elba Filharmonikusok Koncertterme, mely egy korábbi raktárépület helyén épült, legmagasabb pontján eléri a 110 métert. Továbbhaladva a régi Elba-alagút, a halpiac épülete, az Altona városrész, a St.Pauli negyed és a Reeperbahn, a XVIII. században épült Szent Mihály templom 132 méter magas tornyával, a belvárosban a Városháza, a barokk St.Petri főtemplom látható. A városnézést követően transzfer a hamburgi szállodába. Bejelentkezés, este szabad program.
2

2. nap: Hamburg - Kiel

Reggelit követően utazás Kielbe. Útközben megálló Lübeckben, mely Schleswig-Holstein tartomány második legnagyobb városa és egykor a Hanza-szövetség virágzó kereskedelmi központja volt. Az elegáns fasorok, udvarok mind az egykori Hanza szövetség városainak virágzó kereskedelméről, jólétéről tanúskodnak. Építészeti örökségei miatt méltán szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Főbb nevezetességei közé tartozik a Holstentor kapuerőd, mely a város jelképévé vált, a vízzel körülzárt óváros öt templomának hét tornya lenyűgöző látványt nyújt. Kb. másfél órás gyalogos városnézés a macskaköves, hangulatos utcákon, majd továbbutazás a kikötőbe. Bejelentkezés a hajóra, a kabinok elfoglalása.
3

3. nap: ... a tengeren

Egész napos hajózás a tengeren Bergen irányába. Pihenés az MSC Splendida fedélzetén, ahol 11 bár, hat étterem, edzőterem, gyaloglópálya, squash pálya, diszkó és medencekomplexum található. Térítés ellenében spa-részleg, 4D moziterem, F1 szimulátor, kaszinó szolgálja a vendégek kényelmét.
4

4. nap: Bergen

Reggel kikötés Bergenben. Félnapos fakultatív városnézés a norvég fjordok kapujában, mely a XI. és a XIX. század között a hajózás és a kereskedelem központja volt. Séta a történelmi Bryggen-negyedben, ahol régi faházak, macskaköves utcák, romantikus kis üzletek és kávézók nyújtanak egyedi és utánozhatatlan skandináv hangulatot. A régi rakpart a Hanza korból származó kereskedelmi épületekből áll. A történelem folyamán Bergen számos tűzvészt élt át, mivel a házak hagyományos fából épültek. Bryggen kb. egynegyede az 1702-es tűzvész utáni időkből származik, de megmaradt néhány XV. századi kőből épült pince is. A sétát követően utazás siklóval a Floyen hegyre, mely kb. 320 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Az utazás ugyan csak 6 percig tart, de egyedülálló élményt nyújt, hiszen a hegyről gyönyörű kilátás nyílik Bergenre és a környező fjordokra. A kirándulás után visszautazás a hajóra, ahol vacsora és szállás.
5

5. nap: Olden

Érkezés a reggeli órákban Olden kikötőjébe. Egész napos fakultatív kirándulási lehetőség Geirangerbe. Az utazás érinti a Hornidal tavat, mely 514 méteres mélységével Európa legmélyebbje, Stryn faluját, amely Norvégia hatodik legnagyobb fjordjában, a Nordfjorban fekszik továbbá a Stryn hegységet is. A Dalsnibba hegyre történő megérkezéskor, tengerszint feletti 1500 méter magasságból csodálatos panoráma nyílik a meredek sziklák és vízesések övezte Geiranger-fjordra, mely 2005 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A visszaúton lélegzetállító tájakon, olykor alagutakon keresztül vezet az út. A kirándulás könnyű ebédet tartalmaz egy helyi étteremben. A programok sorrendje változhat.. Vacsora és szállás a hajón.
6

6. nap: Flam

Kikötés a reggeli órákban Flamban. Meredek utakra, hegyi alagutakra készüljön, aki részt vesz a kiránduláson, cserébe azonban csodálatos látványban lesz része. Az egész napos fakultatív program során először egy alagúton vezet az út egészen Gudvangen faluján és a Stalheim völgyön át a 126 méter magas Sivlefossen vízesésig. A következő megálló a Tvindefossen vízesés, mely Norvégia tíz leglátogatottabb látványossága közé tartozik. A nap további részében a híres Flamsbana panorámavasúton ülve gyönyörködhetnek a tájban. A túra fénypontja a Kjosfossen vízesés, mely 225 méter magasból zúdul le a mélybe. A program ebédet tartalmaz egy helyi étteremben. Kérjük vegyék figyelembe, hogy a túra hosszú vonatutat tartalmaz, sok alagúton keresztül. Nem ajánlott klausztrofóbiában szenvedő, mozgásban korlátozott és kerekes székes utasoknak. A programok sorrendje változhat. Vacsora és szállás a hajón.
7

7. nap: Stavanger

Délben kikötés Stavangerben, majd fakultatív kirándulás keretében hajókázás a Lysefjord mentén. A kb. két és fél órás kirándulás a vízről mutatja be Norvégia egyik legszebbnek tartott fjordját. A város számos hídja és szigete mentén hajózva lehet megközelíteni a Lysefjord bejáratát. A fjord méltán híres szépségét Victor Hugo is megörökítette egy 1866-os látogatását követően a Tenger munkásai című művében. Nevének jelentése: világos, melyet a partjain magasodó világos színű gránit sziklákról kapta. A fjordot a jégkorszakban gleccserek vájták ki, majd később, a gleccserek visszahúzódása után a tenger elöntötte a kivájt területet. A 2,5 órás hajóút során sziklaszirtek, meredeken emelkedő sziklacsúcsok és káprázatos vízesések látványa gyönyörködtet. A legnevezetesebb látnivaló talán az 550 méteren magasodó szikla formáció, a „Szószék”. Rövid szabadidőt követően visszatérés a hajóra, ahol vacsora és szállás.
8

8. nap: ... a tengeren

Egész napos hajózás a tengeren Kiel irányába. Ezen a napon lehetőség adódik kipihenni és feleleveníteni az eddig szerzett élményeket és bekapcsolódni a hajó által szervezett programok valamelyikébe.
9

9. nap: Kiel - Budapest

Reggel érkezés Kiel kikötőjébe. Kijelentkezés a hajóról, majd a délelőtti órákban rövid városnézés a Balti-tenger partján fekvő városban. A tengerhajózás hagyományainak állít emléket a Laboe Haditengerészeti Emlékmű, mely a két világháborúban részt vett matrózok tiszteletére emeltek. A hajózás történetének kedvelői bizonyára nagy érdeklődéssel tekintik meg az U-995-ös tengeralattjárót, amely 1943-45 között a német haditengerészetben szolgált, az Északi-tengeren és a Sarkkörön portyázott a szövetséges hajókonvojokat kutatva. Az emlékhelyről nagyszerű kilátás nyílik a környező észak-német vidékre. Az utazás folytatása Hamburgba, melyet számtalan kis csatorna és vizesárok szel át, így a Hanza-város a világ hidakban talán leggazdagabb települése: több, mint 2500 hídjával Amszterdamot és Velencét is megelőzi. Ebéd egy hangulatos étteremben, majd egyórás hajózás, mely során a várost egy másik perspektívából lehet megtekinteni. Ezt követően transzfer a hamburgi repülőtérre, utazás menetrend szerinti repülőjáratokkal, átszállással Budapestre, érkezés a késő esti órákban.

Leave a Reply:

Accommodation
Destination
Meals
Overall
Transport
Value for Money

You don't have permission to register